Vegan Bulgur Köftesi

Kim demiş veganlar bulgur köftesi yemez diye 🙂 Mantar iç harçlı bulgur köftesi oldukça lezzetli oluyor. Vegan bulgur köftesini pazarda hazır halde bulmak zor olduğundan, iş başa düştü 🙂

Buyurun size vegan bulgur köftesi tarifi.

Malzemeler (40 adet yapılabilir)

  • 6 bardak bulgur
  • 8 bardak su, kaynamış
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 2 dal taze fesleğen, ince doğranmış
  • 1 yemek kaşığı anneanne salçası
  • 3 çorba kaşığı sade un
  • 1 kilo mantar (12-15 adet)
  • 1/4 bardak ay çiçek yağı
  • 3 adet soğan, ince doğranmış
  • Ağız tadına göre tuz, karabiber ve kimyon
  • 1/2 demet maydanoz, ince doğranmış

Hazırlanışı:
Bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine kaynamış olan suyu, tuzu ve bir dal fesleğeni koyup karıştırın ve bekletin. Dinlenmeye bıraktığınız bulgur suyunu çekip şiştikten sonra unu ve salçayı ilave ederek iyice yoğurun. Bulgurun un ile iyice karıştığından ve kulak memesi kıvamına geldiğinden emin olun. Eğer ihtiyaç olursa, ellerinizi su ile ıslatıp uygun kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Edindiğim tecrübeye göre, ne kadar uzun süre yoğrulursa, bulgurun köfte şeklini alması, içini doldurmak ve kapatmak daha kolay oluyor.

Orta boy bir tencerede blenderdan geçirdiğiniz mantarı kendi suyunu çekinceye kadar yağ eklemeden soldurun. Suyunu çeken mantara 1/4 bardak yağ ve soğanları koyup kavurmaya devam edin. Üzerine tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın. Mantar karışımına en son maydanozu ve kalan fesleğeni ekleyip ateşten alın ve soğumaya bırakın.

Bulgur karışımını arzuya göre elde ya da bulgur köftesi makinesinde açın. Makinem olmadığı için ben elde açtım. Biraz sabır isteyen bir süreç 🙂 Elde açmak için, karışımdan mandalina büyüklüğünde parça alın. Ellerinizi su ile ıslatıp, bir avucunuzla köfteyi kavrarken diğer elimizin işaret parmağıyla köftenin içini açın. İçini oyuk hale getirdiğiniz köftenin içine mantar harcından koyun ve üstünü iyice kapatın. Bu işlemi yaparken, dış yüzeyde çatlaklar oluştuysa onları su ve bulgur ile yamayarak kapatın. Aksi halde, köfteleri kızartırken bulgur açılabilir. Bu işlemi, bulgur karışımı bitene kadar devam edin. Hazırladığınız köfteleri derin bir tencerede üç bardak kızgın yağda kızartın. Bulgur köftelerinin yağını süzüp servis tabağına alınız.

bulgur köftesi

 

Limon dilimleriyle ve tahin sosu ile afiyetle yemeye hazır.

*Kızartma aşamasını atlayarak, hazırlanan köfteler derin dondurucuda 3 haftaya kadar saklanabilir, arzu ettiğiniz zaman kızartıp yemeye hazır hale geliyor.

*Kızartmak istemeyenler için, fırında da pişirilebiliyor. Fakat hazırlanan köftelerin üzerini bir fırça yardımı ile yağlamak, pişerken kurumamaları için önemlidir.